Att få i sig viktiga näringsämnen är livsviktigt för människans överlevnad. Och hur bra koll har du egentligen på vilka näringsämnen som är extra bra för dig? Här finner du tio roliga fakta om essentiella näringsämnen (som vitaminer, aminosyror, fettsyror, mineraler och kolhydrater)!

Du bör äta mer potatis om du har högt blodtryck…

Potatis är mycket bra för din hälsa. De är packade med vitamin C, kalium, fibrer, vitamin B6 och Kukoaminer, som dessutom hjälper till att sänka blodtrycket. [källa]

Ät aldrig en isbjörns lever…

Att konsumera en isbjörns lever kommer sannolikt att döda dig på grund av dess extremt höga nivåer av vitamin A. Arktiska jägare ser till att antingen kasta levern i havet eller begrava den för att skona sina hundar från potentiell förgiftning. [källa]

Genmodifierat ris hade kunnat rädda hundratusentals barn från blindhet…

A-vitaminberikat ris, utvecklat för nästan 15 år sedan, kunde ha förhindrat hundratusentals fall av barnblindhet. Det har dock aldrig använts i någon hög utsträckning på grund av oro och rädsla för genetiskt modifierad mat. [källa]

Apelsin är inte så rikt på C-vitamin som många tror…

Broccoli, persilja, brysselkål och röd paprika innehåller alla mer C-vitamin per 100 g portion än apelsiner. Chilipeppar innehåller så mycket som 400% mer C-vitamin än apelsin. [källa]

Detta är vad skådespelarna egentligen snortar istället för kokain…

Skådespelare snortar vanligtvis laktospulver när de filmar en scen där deras karaktär snortar kokain. Och om de är laktosintoleranta används vitamin B-pulver istället. [källa]

10 fakta du antagligen inte visste om kakor

10 fakta du antagligen inte visste om kakor

Finns det någon som inte älskar kakor, egentligen? Förr hörde det till det formella att baka sju sorters kakor om man skulle bjuda hem något - lyckligtvis har detta förändrats, och idag är det i princip lika billigt att köpa kakor i butiken som det är att baka hemma...

10 fakta du antagligen inte visste om curry

10 fakta du antagligen inte visste om curry

Curry betyder egentligen "kryddad sås", men i Sverige menar man med curry istället vanligen en kryddblandning som alltid måste innehålla gurkmeja, som ger curryn den karaktäristiska orangegula färgen. Kryddblandningar av motsvarande sort kallas på den indiska...