10 fakta du antagligen inte visste om krigsfångar

Att sitta inspärrad i ett främmande land som krigsfånge måste vara något av det värsta tänkbara. Idag sitter ett stort antal soldater, regeringskritiker och övriga människor inspärrade i diverse länder för krigsbrott och värst var det under andra världskriget. Här bjuder 10fakta.se på tio fakta som kan vara intressant att veta när det kommer till krigsfångar.

01) Franz Von Werra, en nazistisk krigsfånge som blev förflyttad till Kanada från USA på grund av upprepande flyktförsök. Även i Kanada lyckades han att fly, men kanadensarna lyckades inte fånga in honom igen. Han reste genom USA, Mexiko, Brasilien och vidare till Spanien för att sedan ta sig till Italien och deltog åter igen i andra världskriget. Detta gjorde honom till den enda rymling som lyckades ta sig över Atlanten och greppa geväret för kriget igen.

02) Under andra världskriget tillfångatod Storbritannien ett par tyska officerare. Istället för att sätta dem i fängelse valde de att placera dem i en relativt lyxig och avslappnad miljö. Sedan avlyssnades officerarna av över 100 britter, och det gav resultat. Tyskarna avslöjade av misstag allt från tyska rikets stora hemligheter och Adolf Hitlers personlighet till var V2-missilerna fanns placerade.

03) År 1966 blev en amerikansk soldat tillfångatagen av Vietnam under det pågående Vietnamkriget. När landet i fråga skulle sända en TV-intervju i propagandasyfte med krigsfången, Jeremiah Denton, upptäckte amerikanarna att han blinkade väldigt annorlunda med ögonen. Det visade sig att han stavade ut ”torture” (tortyr) i morsekoder med hjälp av ögonen för att signalera sitt tillstånd.

krigsfangar1

04) Krigsfångar i Japan under andra världskriget var tvungna att roa sig på något sätt. Därför gjorde de allt i sin makt för att inte släppa lös sina pruttar. När de sedan kom ut på rast och förhör gick de förbi en tavla av kejsaren Hirohito. Varje gång blev de tvingade till att buga inför tavlan, och när de var som längst ner i bugandet tog de i för kung och fosterland och släppte lös sina brakare.

05) En radio tillhörande en brittisk krigsfånge var så bra gömd att när han besökte fängelset i Tyskland 62 år senare var den fortfarande kvar på sitt gömställe.

06) Minst 23 amerikanska krigsfångar fick sätta livet till när atombomben föll över Hiroshima, eftersom de var placerade just i Hiroshima.

07) Mellan 1970 till 1973 satt fyra israeliska stridspiloter isolerade som krigsfångar i Egypten. För att få tiden att gå började de att översätta boken ”The Hobbit” från engelska till hebreiska. 1977 släpptes boken officiellt och fick dessutom pris år 2012 som bästa hebreiska versionen.

krigsfangar2

08) Den 5 augusti 1944 skedde det största rymningsförsöket någonsin för krigsfångar, som inkluderade hundratals japaner som försökte fly från ett fängelse i Australien. Japanerna tyckte australiensarna var fega och veka eftersom de behandlade sina fångar väl. Men ack så fel de hade. Rymningsförsöket resulterade i 234 ihjälskjutna och 108 skadade japaner.

09) Hitler beundrade grekernas tillbakahållning när tyskarna attackerade Grekland så mycket att han gav order om att frikänna alla grekiska krigsfångar belägna i Tyskland.

10) En grupp krigsfångar i Kanada under andra världskriget blev så väl behandlade att de inte ville lämna landet när de blev frisläppta efter kriget.

 

Läs även
andravarldskrigetfokus
10 fakta du antagligen inte visste om andra världskriget

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar