Få länder använder idag kemikalier för rengöring…

Vår kära Moder Natur har försett bomullen med en typ av ”regnjacka”, som består av oljor och vax, så att det inte ska bli blött och ruttna i fälten. För att göra bomullen absorbent måste oljorna och vaxen tas bort, och den vita fibern måste renas. Förr i tiden använde man klorbaserade kemikalier för rengöring, men idag används i princip överallt en klorfri reningsprocess för att producera en mjuk, ren och vit bomull.

Ju blötare ju starkare…

Till skillnad från andra cellulosafibrer, exempelvis rayon eller trämassa – som förlorar hållfasthet i vått tillstånd – blir bomullen bara starkare av att vara nerblött. Denna egenskap hos bomullen kan vara viktig för många produkter, såsom torkdukar och medicinska tyger, som ofta utsätts för vatten och fukt.

Absorberande engångsblöjor innehåller ingen bomull…

De flesta tror att engångsblöjor, såsom Pampers och Huggies, innehåller bomull på grund av dess absorberande förmåga. Men i själva verket innehåller i princip inga engångsblöjor någon som helst bomull. Tyget som berör huden i dessa produkter tillverkas oftast med petroleumbaserade och syntetiska fibrer (plast) som inte är biologiskt nedbrytbara.

Ett perfekt material i de varmare klimaten…

Cellulosafibern leder bort värme från huden, vilket gör bomullskläder svala och lämpliga i varma klimat. Bomullen har dock låg förmåga att isolera värme, vilket delvis beror på den låga elasticiteten.

Flera användningsområden…

Som den mest använda textila fibern förekommer den i alla slags textilier – kläder, hemtextilier, förbandsartiklar och vävda produkter för industriellt bruk. Dess egenskaper kombinerat med lågt pris är grunden för det omfattande bruket. Linters används också för tillverkning av pappersmassa för särskilt fina papper såsom sedelpapper, och även för tillverkning av cellulosaderivat av hög kvalitet. De elektriskt isolerande egenskaperna är goda, varför bomull, särskilt förr, har använts som isolerande omspinning på koppartråd för allsköns användning inom den elektriska industrin. Den goda värmetåligheten är därvid en värdefull egenskap.

10 fakta du antagligen inte visste om jeans

10 fakta du antagligen inte visste om jeans

Alla vet vi nog vid det här laget att jeans är en amerikansk uppfinning. Men det var faktiskt inte en amerikanare som tog fram de första jeansen, utan av skräddaren Jacob Davis, som hade emigrerat till USA från Lettland. År 1870 blev han tillfrågad av en kund att göra...