Estländarna älskar att sjunga…

De händelser som ledde till återupprättandet av Estlands självständighet brukar vanligen kallas för den sjungande revolutionen. Begreppet myntades efter en rad massdemonstrationer där ester sjöng nationella sånger och patriotiska visor, som var strängt förbjudet under de sovjetiska förhållandena.

Man har kunnat rösta online i över tio år…

Internet är viktigt för de baltiska länderna. Grannlandet Lettland har den sjunde snabbaste medelhastigheten på sitt internet i världen och Estland var först i världen med att kunna rösta online på kommunala och parlamentala val. Detta kunde esterna göra redan år 2005!

84 procentenheter mindre religiösa än indonesier…

Enligt en Gallupundersökning är Estland minst religiösa i hela världen. Bara 16% av de tillfrågade svarade att religionen var en viktig del av deras liv, jämfört med 27% av britterna65% av amerikanarna och 100% av bangladeshier och indonesier.

De älskar schack…

En av den största och mest välkända estländaren genom tiderna var Paul Keres (bilden nedanför), en schackmästare från 1930-talet fram till mitten av 1960-talet. Hela 100 000 ester sörjde och deltog på hans begravning år 1974, vilket då motsvarade närmare 10% av landets befolkning!

Tartu, Narva och Tallinn…

Endast tre städer i landet har en högre befolkningsmängd än 50 000 invånare – TartuNarva och huvudstaden Tallinn. Huvudstaden är klart störst med över 400 000 invånare.

10 fakta du antagligen inte visste om Alingsås

10 fakta du antagligen inte visste om Alingsås

Kaféernas stad, potatisstaden, cykelstaden – Alingsås har så många namn att det snart börjar bli krångligt att hålla koll på alla! Här är tio fakta som du kanske inte kände till om potatismannen Jonas Alströmers hemstad! Alingsåsaren införde potatis... Vid detta laget...

10 fakta du antagligen inte visste om Västerås

10 fakta du antagligen inte visste om Västerås

Västerås stad har haft en stor betydelse för Sverige och dess utveckling. Västmanlandsstaden är Sveriges femte största stad och ligger cirka 10 mil västnordväst om Stockholm. En hel del kändisar härstammar från staden, och likaså hade Gustav Vasa viktiga anknytningar...

10 fakta du antagligen inte visste om Sverige

10 fakta du antagligen inte visste om Sverige

Idag, den 6 juni, firar svenskarna Sveriges nationaldag! Även om kanske firandet inte är lite hårt som det är hos grannarna i Norge är det ändå många av svenskarna som håller på traditionerna, med flagga i topp och god, klassisk svensk middag! Idag är du sannolikt –...