10 fakta du antagligen inte visste om dofter06De kemikalier som ger apelsiner och citroner deras lukt är egentligen samma, men våra näsor är tillräckligt känsliga för att skilja dem åt just för att vi vet att apelsiner och citroner är två olika ting.

07

Enligt studier gjorda av forskare på Exeter University kan det vara hälsosamt att andas in små doser av pruttar. Det ska bland annat vara hjälpsamt med att förhindra strokes, demens, cancer och hjärtattacker.

lukter3
08Dina näsborrar turas om med att ta in luft när du andas med stängd mun. Under en period kommer din ena näsborre att vara mer öppen för att kunna absorbera mer luft, och vid en senare period kommer istället den andra näsborren vara mer öppen och den andra mer försluten.

09

Kött som kommer från okastrerade grisar stinker riktigt illa. Därför Kastreras 95% av alla grisar innan de slaktas och blir till föda.

lukter4
010Kaffe smakar annorlunda än vad det doftar på grund av att dess cirka 600 olika substanser förstörs av vår saliv under samma ögonblick som vi får in kaffet i munnen.

 

Läs även
pruttarfokus
10 fakta du antagligen inte visste om pruttar

Föregående sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar