10 fakta du antagligen inte visste om gurka

06Motverkar cancer…
Gurkor sägs innehålla lignanerna; lariciresinol, pinoresinol och secoisolariciresinol. Dessa förment är kopplade till att minska risken för att utveckla vissa cancerformer, inklusive bröst-, äggstocks-, kolon- och prostatacancer. När gurkan konsumeras, greppar bakterier i vår matsmältningskanal lignanerna och konverterar dem till enterolignans, som binder de till receptorer för östrogener och reducerande östrogener-relaterade sjukdomar – inklusive cancer.

07

Bra att ha när du bränner dig i solen…
Mosad eller skivad gurka ger en nästan omedelbar lättnad för solbränd hud. Placera bara gurkan mot det drabbade området, och du kommer ganska omgående att märka av en stor skillnad.

08Skar 27 gurkor med svärd – med hjälp av munnen…
Alla älskar vi Guinness Rekordbok, och när det gäller gurkor sviker de inte sin publik. Ashrita Furman lyckades med bedriften att skära itu 27 gurkor med hjälp av ett svärd – som hon använde med sin mun. Rekordet sattes den 9 oktober 2013 i Sri Chinmoy Center, New York, USA.

09

Nej, katter är inte direkt rädda för gurkor…
Du kan väl omöjligt ha missat Youtube-fenomenet där folk placerade en gurka bakom sin katt när den stillsamt satt och åt sitt torrfoder? När de vänder sig om hoppar de upp i ren rädsla och springer från platsen. Djurbeteendespecialisten doktor Roger Mugford hävdar att katterna blir så rädda för att de inte är beredda på att det utplacerade föremålet (i detta fall gurkor) plötsligt ligger bakom dem. Andra hävdar att katterna blir rädda då den gröna färgen får dem att tro att det är ett rovdjur. Men för kattens trygghet är det inget du bör testa på hemma.

010”Kall som en gurka”…
Det kan vara upp till 20° skillnad mellan insidan av en gurka och den faktiska temperaturen utanför. På grund av detta tror man att frasen ”kall som en gurka” myntades.

57,5 miljoner ton gurka…
År 2010 producerade man cirka 57 500 000 ton gurkor världen över. Av dessa 57,5 miljoner ton uppskattar man att cirka 40 700 000 ton odlades och exporterades enbart från Kina.
Läs även

10 fakta du antagligen inte visste om filmen ägg

Föregående sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar