Välj en sida

Marsvin är minst sagt ett socialt djur, och trivs i sällskap med både andra djur och människor. Med andra ord det perfekta sällskapsdjuret! Det kanske förklarar varför människan har haft djuren som husdjur ända sedan 1500-talet. Går du i tankarna på att möjligtvis införskaffa dig ett marsvin? Då rekommenderar vi att du läser det viktigaste om marsvinen, som du finner nedanför!

Kan inte producera C-vitamin…

Marsvinens kroppar kan inte producera egen C-vitamin, vilket gör att de dagligen måste få i sig C-vitaminer från sin föda.

Oerhört sociala…

De små lurvbollarna är verkligen vänliga små varelser. De känner igen och knyter band med sina människor som tar hand om dem, och är kända för att gnissla med glädje eller försöker klättra upp på sidorna av sin bur för att hälsa på dem. Detta är en av många anledningar till att marsvin är så populära sällskapsdjur, särskilt för barn. De är robustare än kaniner och mer utåtriktade än andra typer av små husdjur.

Man ska hålla det inom familjen…

Efter att ett marsvin av det manliga könet föds måste de separeras från sin mamma efter drygt fyra veckor. Detta för att de annars kommer att försöka para sig med sin mamma efter några veckor.

Behöver springa av sig minst en gång om dagen…

Ett marsvin kräver inte alltför mycket tid, men de kräver dock att behöva springa utanför sin bur vid minst ett tillfälle varje dag. Detta för både lek och integration med ägaren. Se dock till att miljön är trygg där marsvinet befinner sig.

Därför måste de alltid ha något att tugga på…

Deras tänder växer under hela deras livstid. Därför är det också viktigt att de har något att ständigt tugga på.

10 fakta du antagligen inte visste om honungsbin

10 fakta du antagligen inte visste om honungsbin

Honungsbin (Apis på latin) är ett släkte i insektsordningen steklar som tillhör familjen långtungebin. Samtliga arter utom det vanliga honungsbiet - som du bland annat finner här i Sverige - har asiatisk utbredning. Men det är inte bara honungsbin som producerar...

10 fakta du antagligen inte visste om pudlar

10 fakta du antagligen inte visste om pudlar

Pudlar finns i hela fyra olika storlekar: toypudel, dvärgpudel, mellanpudel och storpudel, som alla räknas till rasgruppen sällskapshundar. I en undersökning från 2012/2013 räknades pudeln in som världens tredje vanligaste hundras och var ursprungligen en...