1
1 point

Till en majoritet är människan uppbyggd av vätskor av olika slag. I princip allt här på vår jord har någonting med vätskor att göra, och vi vågar nog inte ens gå in på hur många olika typer av vätskor som det faktiskt finns här på vår kära planet. Istället bjuder vi på tio fakta som du bör känna till om lite olika flytande ting.

Världens i särklass dyraste gift…

Skorpiongift är den dyraste vätskan vi har här på jorden. 3,78 liter (en gallon) kostar hela 38 858 507,46 dollar. Det här överträffat Thailands kobragift med hästlängder, som ”bara” är värt 152 835,82 dollar i motsvarande volym.

Ett riktigt rymdproblem…

Ett av astronauternas problem ute i rymden är att känna efter när de behöver gå på toaletten för att urinera. Det är omöjligt att känna om din urinblåsa börjar bli full ute i tyngdlösheten, eftersom nerverna inte kan känna hur pass full blåsan är. Därför är samtliga astronauter tränade till att tömma blåsan en gång varannan timma.

Snacka om trögflytat…

Pitch” är den mest trögflytande vätska som vi upptäckt här på jorden. Ett experiment som startade redan 1930 där man lät vätskan droppa håller på än idag. Sedan start har bara nio droppar droppat. Den senaste var i april 2014.

Det finns ett ord för det…

Den röda vätskan som du antagligen har upptäckt i botten av paketet med kött är i själva verket inte blod, som många tror. Mer eller mindre försvinner allt blod i packningsprocessen. Den röda vätskan är i själva verket en blandning av vatten och proteiner som kallas ”myoglobin”.

Uppenbarligen gick allt att sälja som medicin…

Chokladmjölk utvecklades av en irländare när han var på besök i Jamaica. Infödingarna blandade kakao med vatten, vilket tilltalade irländaren väldigt mycket. Därefter provade han att blanda kakao med mjölk istället, för att ge det lite mer smak. Receptet tog han hem till Storbritannien och sålde sedan som medicin till apoteken.

Är magnetiskt…

Flytande syre är magnetiskt, och det kan flyttas runt och även plockas upp med en kraftfull magnet.

Mysigt…

Den brittiska säkerhetspolisenMI6, använde sperma som ”osynlig bläck” under första världskriget. Gud, vad jag är glad över att jag inte behövde läsa några hemliga meddelanden från dem.

En stam där alla delar blodtyp…

Bororo, en inhemsk stam i Brasilien, är ett udda fenomen. Alla har nämligen samma blodgrupp, typ O.

Använde sig av gallbildningar och järn…

Fram till skapandet av kemiskt bläck i mitten av 1800-talet kom till, använde man en kombination av gallbildningar och järn som bläck. Även det amerikanska postverket hade ett officiellt recept på hur det skulle blandas till.

Därför har bland annat bläckfiskar blått blod…

Bläckfiskar har kopparbaserat blod istället för det klassiska järnbaserade, som vi människor har. Detta är anledningen till att deras blod är blått istället för rött.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 point

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win