10 fakta du antagligen inte visste om avokado

Avokado (med det latinska namnet Persea americana) är en art i familjen smörplantor. Arten växer vilt från Mexiko i norr ner till länderna runt Anderna i söder. Numera odlas arten över hela världen på platser med lämpligt klimat. Avokado blir en 20 meter hög städsegrön smörplanta och har 12-25 centimeter långa blad. Trädet tål inte frost och växer enbart i subtropiska och tropiska klimat. Ett normalt avokadoträd ger omkring cirka 120 frukter per år. Du kanske själv är en stor avokadoknarkare? Då får du nog nytta av dessa tio fakta om just avokadon!
01Nej, det är ingen frukt – det är ett bär…
Avokado är i grunden ett bär – ett väldigt stort ett med bara ett enda frö inuti. I många sammanhang har avokadon också gjort sig känd som ett ”alligatorpäron” på grund av dess utseende och färg.

02Avokadon är troligtvis från Mexiko…
Man tror att avokadon från början härstammar från sydcentrala Mexiko på grund av att tidigare funna fossiler visar att liknande träd härstammade i området för miljontals år sedan. Då var det dock mer utbredda – så långt som till Kalifornien i USA.

avokado1

03Redan för 12 000 år sedan åt man avokado…
Forskare har avslöjande bevis från en grotta i Mexiko, som avslöjar att avokado användes redan så långt tillbaka som för 10 000 år f.Kr. Man tror också att träodlingar av avokado påbörjades redan vid 5 000 år f.Kr. ungefär.

04

Bäret finns i många olika former…
Avokado kan komma i olika former. Den absolut vanligaste formen är de päronformade. Men sfäriska och äggformade avokados hör inte heller till ovanligheten.

avokado2

05Samma ord för avokado och testikel…
Ordet avokado kommer från det spanska ordet ”Aguacate”. Det spanska ordet härstammar från āhuacatl – och āhuacatl i sin tur kommer från forna aztekiska. Ordet āhuacatl betydde också ”testikel”. Varför? Ptja, ta en titt på avokadons form, visst är det ganska likt en testikel?

Fortsätt läsningen på nästa sida >>
Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar