10 fakta du antagligen visste om mango

Mango (Mangifera indica på latin) är en växtart i familjen sumakväxter. Man hittar den vilda formen i de södra delarna av Asien. Med människans hjälp har den kultiverade formen spridit sig till de flesta av världens varma och tropiska regioner. Forskare tror att mangon började att odlas för över 4 000 år sedan. För dig som inte äter den som frukt kanske det lämpar sig mer i en god dryck eller maträtt? Här är i alla fall tio fakta om just mangon som du kanske inte kände till sedan tidigare!
01Det svenska namnet är hämtat från portugisiskan…
Det svenska namnet kommer av portugisiskans manga, av malayalam manga. Mangon är både Pakistans och Indiens nationalfrukt och används flitigt i drycker och matlagning, till exempel som basingrediens i chutney och i efterrätten aamras.

02Mognadsprocessen går att påskynda…
Frukten är känslig för kyla och kan få klämskador om den utsätts för kalla klimat. Mango förvaras som bäst i 12-16 grader och mognar i rumstemperatur. Man kan också påskynda mognadsprocessen genom att placera mangon i en papperspåse eller i tidningspapper.

mango1

03Precis som andra frukter är mangon nyttig för din kropp…
Mango är rik på ämnet karoten, som är bra för synen, huden och skelettet. Den innehåller också enzymer som är nyttigt för din matsmältning.

04

Den perfekta frukten för dig som vill gå ner i vikt…
83% av en mangos vikt består av vatten. Varför är det så viktigt att påpeka detta? Jo, forskare på Penn State University hävdar nämligen att om du äter mat som har lägre energitäthet men högt vatteninnehåll, kommer du att känna dig mättare, vilket resulterar i att du äter mindre.

mango2

05Frukten kan också mildra ett godissug…
Mangofrukten ger dig inte bara känslan av att lättare känna mättnad, utan kan också eliminera ett godissug tack vare den naturliga sötman och det höga fiberinnehållet.

Fortsätt läsningen på nästa sida >>
Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar