Välj en sida

LCHF har du säkert hört talas om många gånger, men få vet vad det egentligen innebär. Förkortningen står för ”Low Carb High Fat”. Med dieten ska du äta mer fett och protein, men mycket mindre kolhydrater. Dieten passa exempelvis dig som inte vill gå hungrig när du bantar eller ska komma i form, och som kan tänka sig att leva utan mycket kolhydrater. Dieten har vuxit sig gigantisk i Sverige, och här följer därför tio fakta som du kanske inte kände till om just LCHF!

Kan leda till biverkningar…

När du precis har börjat med dieten hör det inte alls till ovanligheterna att du kan känna dig snurrig eller få huvudvärk. Anledningen är att kroppen ställer om sig gentemot den kost som den är van vid, vilket kan resultera i en knapp veckas huvudvärk eller andra biverkningar. Att lägga till lite mer kolhydrater till måltiderna brukar kunna minska symptomen, men kan samtidigt bromsa kroppens nya anpassning – likaså gör det mindre för viktminskningen.

Kan även påverka blodtrycket…

Om du använder dig utav blodtrycksmedicin kan det hända att du får sänka medicineringen något. Detta för att dieten har en tendens att sänka ditt blodtryck. För lågt blodtryck kan dock leda till yrsel.

Saknar du gallblåsan? Inga problem…

Fettrik mat kan ge dig problem på kort sikt om du redan har gallstenFettsnål mat kan ge problem med gallsten på en längre sikt. Men oroa dig inte, oavsett om du har opererat bort gallblåsan eller inte kan du fortfarande äta LCHF.

LCHF är bra för mycket…

Dieten har ofta blivit ifrågasatt, men idag finns det vetenskapliga bevis på att LCHF är bra för din viktblodsockerkolesterol och ditt blodtryck.

Byt ut ölen till vin…

För många är det svårt att undvika öl och andra söta alkoholhaltiga drycker under en LCHF-diet. Alkohol i sig är ingen större fara att dricka (så länge det sker i måttliga mängder). Prova istället att byta ut ölen till vin eller annan dryck som inte är så söt, så kommer din kropp att må avsevärt bättre.

10 fakta du antagligen inte visste om människan

10 fakta du antagligen inte visste om människan

Människan - eller Homo sapiens, som betyder den "visa människan på latin - är ett däggdjur av släktet Homo. Människan tillhör familjen hominider och som i sin tur tillhör ordningen primater. Alla nu levande människor tillhör underarten Homo sapiens sapiens. Men det...