1
1 poäng

LCHF har du säkert hört talas om många gånger, men få vet vad det egentligen innebär. Förkortningen står för ”Low Carb High Fat”. Med dieten ska du äta mer fett och protein, men mycket mindre kolhydrater. Dieten passar exempelvis dig som inte vill gå hungrig när du bantar eller ska komma i form, och som kan tänka sig att leva utan mycket kolhydrater. Dieten har vuxit sig gigantisk i Sverige, och här följer därför tio fakta som du kanske inte kände till om just LCHF!

Kan leda till biverkningar…

När du precis har börjat med dieten hör det inte alls till ovanligheterna att du kan känna dig snurrig eller få huvudvärk. Anledningen är att kroppen ställer om sig gentemot den kost som den är van vid, vilket kan resultera i en knapp veckas huvudvärk och andra biverkningar. Att lägga till lite mer kolhydrater till måltiderna brukar kunna minska symptomen, men kan samtidigt bromsa kroppens nya anpassning – likaså gör det mindre för viktminskningen.

Kan även påverka blodtrycket…

Om du använder dig utav blodtrycksmedicin kan det hända att du får sänka medicineringen något. Detta för att dieten har en tendens att sänka ditt blodtryck på naturlig väg. För lågt blodtryck kan dock leda till yrsel.

Saknar du gallblåsan? Inga problem…

Fettrik mat kan ge dig problem på kort sikt om du redan har gallstenFettsnål mat kan ge problem med gallsten på en längre sikt. Men oroa dig inte, oavsett om du har opererat bort gallblåsan eller inte kan du fortfarande äta LCHF.

LCHF är bra för mycket…

Dieten har ofta blivit ifrågasatt, men idag finns det vetenskapliga bevis på att LCHF är bra för din viktblodsockerkolesterol och ditt blodtryck.

Byt ut ölen till vin…

För många är det svårt att undvika öl och andra söta alkoholhaltiga drycker under en LCHF-diet. Alkohol i sig är ingen större fara att dricka (så länge det sker i måttliga mängder, så klart). Prova istället att byta ut ölen till vin eller annan dryck som inte är så söt, så kommer din kropp att må avsevärt bättre.

Avhåll dig från frukt…

Om du har bestämt dig för att prova på LCHF-dieten rekommenderas det att du håller dig borta från frukt så mycket som möjligt. Frukt innehåller mycket fruktsocker. Frukt är godis från naturen.

Bevisad som ofarlig diet…

Du har säkert tidigare fått höra att dieten är osäker och aldrig blivit prövad under längre förhållanden. Och ja, riktigt prövad har dieten inte blivit under en lång period, men däremot har en forskargrupp provat dieten i två år, och såg inga som helst negativa effekter på kroppen. Dessutom har det funnits många grupper av människor här på jorden som alltid ätit mat med lite kolhydrater i sig, vilket heller inte har påverkat deras leverne. Med andra ord behöver du inte på något sätt oroa dig över att dieten ska vara farlig för din kropp!

Ska vara effektivt mot akne…

LCHF har också visat sig vara effektivt mot akne på din hy. Likaså när det kommer till diabetes och högt blodtryck.

Detta ska du passa dig för…

Om du har tänkt att prova på dieten, kom då ihåg att hålla dig borta från exempelvis Light-produkter, bröd, pasta, ris, socker, potatis, gröt, rotfrukter med mer. Istället är det viktigt att fokusera på kött, fisk, ägg, naturligt fett (som smör), feta såser, nötter, bär (i måttliga mängder) med mer.

Flera olika teorier om kolhydraterna…

Att ta bort en så stor del av kolhydraterna är inte bra, då kolhydrater omvandlas till glukos i kroppen, vilket är hjärnans enda bränsle. Utan glukos fungerar hjärnan inte på topp och kan inte tänka som i vanliga fall. Kroppen kommer dock själv att göra glukos av andra ämnen i kroppen om den inte får tillräckligt, det finns dock risk att kroppen bildar glukos av protein cellerna. Det finns även argument om att det inte kan vara bra för kroppen att äta så mycket mättat fett, med tanke på hjärt- och kärlsjukdomar.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win