10 fakta du antagligen inte visste om vattenmeloner

I Sverige brukar det vara en rejäl högsäsong med vattenmeloner under sommaren. Men hur mycket vet vi egentligen om den rödfärgade och vattniga frukten? Visste du till exempel att vattenmelon är en art av familjen gurkväxt? Eller att det heter Citrullus lanatus på latin? Här är ytterligare tio punkter som du bör känna till om den ljuvliga sötsaken!

01Härstammar från Afrika…
Ursprungligen kommer vattenmelonen antagligen från Kalahariöknen i södra Afrika. Andra påstår att den ursprungligen är från Egypten. Den är dock numera odlad och förvildad i varma områden i hela världen.

02Världens dyraste…
Den dyraste vattenmelonen som någonsin har sålts var av arten Densuke (se bild nedanför). Den auktionerades ut år 2008 för 6 300 dollar och skördades i Hokkaido, Japan. Den japanska vattenmelonsarten är svart och genomsnittspriset per frukt ligger annars på cirka 250 dollar

03Äts vid nyårsfirande…
Vattenmeloner, och i synnerhet dess frön, hålls högt i Asien för sin smak och är ofta en vital del när man firar nationella högtider. Under det kinesiska nyåret hör det inte till ovanligheten att man äter vattenmelonens frön. Likaså äter man fröna i Vietnam under nyår som ett smarrigt tilltugg.

04

Blev arresterad – påstods dela melon…
Under år 2014 blev en man arresterad i USA då hans partner kände sig hotad eftersom hon fann en kökskniv i en vattenmelon i deras hem när hon kom hem från jobbet. Hon antog att detta var ett hot då hon berättat för mannen att hon skulle ange honom till polisen för marijuanainnehav tidigare. Mannen släpptes dock efter förhör.

05Populärt att slå rekord med…
Guinness Rekordbok är fullt av märkliga rekord – och några av alla dess rekord inkluderar även just vattenmeloner. År 2014 kom Olga Liashchuk med i rekordboken då hon krossade tre meloner med sina lår på bara 14,65 sekunder. Likaså kom Leonardo D’Andrea med i Guinness Rekordbok när han krossade tio vattenmeloner med sitt huvud – på bara 16 sekunder.

Fortsätt läsningen på nästa sida >>Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar