Halva arbetskraften inom risindustrin…

Mer än hälften av hela Thailands arbetskraft jobbar inom risproduktionen. Antingen på fälten eller på förpackningsindustrier som distribuerar ris till alla världens olika länder.

Skickliga odlare och konstnärer…

Varje år firar lokala bönder skörden i Yonezawa, som ligger i norra Japan, genom att plantera ris och andra grönsaker i syfte att skapa en gigantisk och ovanlig bild. Senast designade de fram en bild av Kanetsugu, en samuraikrigare från 1600-talet (se bild nedanför). De är onekligen skickliga!

Här äter man mest ris i världen…

Burma äts det som allra mest ris per person. I snitt konsumerar en burmes cirka 230 kg med ris – per år.

Därför kastar man riskorn över nygifta…

Ris har blivit en symbol för liv och fertilitet, vilket också förklarar varför man i de flesta kulturer gärna kastar riskorn på det nygifta brudparet efter vigseln. Med andra ord ska detta föra tur och ge lycka för ett gott och välmående liv tillsammans.

Odlas i världens alla hörn

Du kanske inte tänker på det när du går till affären och ska välja ditt ris – men välj med omsorg! Det finns nämligen cirka 40 000 olika former av ris som odlas i världens alla hörn – förutom Antarktis!

10 fakta du antagligen inte visste om kakor

10 fakta du antagligen inte visste om kakor

Finns det någon som inte älskar kakor, egentligen? Förr hörde det till det formella att baka sju sorters kakor om man skulle bjuda hem något - lyckligtvis har detta förändrats, och idag är det i princip lika billigt att köpa kakor i butiken som det är att baka hemma...

10 fakta du antagligen inte visste om curry

10 fakta du antagligen inte visste om curry

Curry betyder egentligen "kryddad sås", men i Sverige menar man med curry istället vanligen en kryddblandning som alltid måste innehålla gurkmeja, som ger curryn den karaktäristiska orangegula färgen. Kryddblandningar av motsvarande sort kallas på den indiska...