Salt har varit en valuta…

Det är en mycket vanlig missuppfattning att romerska soldater betalades i salt (därav det engelska ordet ”salary”), men i själva verket betalades de i normala pengar. Missuppfattningen härstammar med största sannolikhet från att soldater skyddade vägar med salt som ledde till Rom (via Salarium). Romerska soldater var privatanställda, snarare än statligt anställda.

Var dyrare än kött…

I början av 1800-talet var salt fyra gånger så dyrt som sin vikt nötkött. Nu – när vi har blivit bättre på att utvinna saltet – är dock nötkött hundratals gånger dyrare.

Mer salt går till vägarna än till människan…

Bara cirka 6% av allt salt som utvinns används till maten världen över. Hela 17% används under vintern för att salta vägarna.

Rekommenterat intag är en tesked…

Det rekommenderade intaget av salt är dagligen cirka en tesked. Det här varierar givetvis efter din kroppsbyggnad och storlek. Dock är det svårt att kontrollera saltintaget, då det oftast inte nämns hur mycket salt mat och dryck innehåller i beteckningarna.

Det rekommenderade intaget av salt är dagligen cirka en tesked. Det här varierar givetvis efter din kroppsbyggnad och storlek. Dock är det svårt att kontrollera saltintaget, då det oftast inte nämns hur mycket salt mat och dryck innehåller i beteckningarna.

Salt dödar loppor och sniglar…

Visste du att salt dödar loppor, mördarsniglar med fler andra djur? Om du har barn som ofta tar hem löss är det en bra idé att strö salt på en matta och låta barnet gnida sitt huvud mot det. Sängkläder behöver du inte heller tvätta, låt bara salt ligga på dem i tolv timmar.

10 fakta du antagligen inte visste om kakor

10 fakta du antagligen inte visste om kakor

Finns det någon som inte älskar kakor, egentligen? Förr hörde det till det formella att baka sju sorters kakor om man skulle bjuda hem något - lyckligtvis har detta förändrats, och idag är det i princip lika billigt att köpa kakor i butiken som det är att baka hemma...

10 fakta du antagligen inte visste om curry

10 fakta du antagligen inte visste om curry

Curry betyder egentligen "kryddad sås", men i Sverige menar man med curry istället vanligen en kryddblandning som alltid måste innehålla gurkmeja, som ger curryn den karaktäristiska orangegula färgen. Kryddblandningar av motsvarande sort kallas på den indiska...