Välj en sida

Salt har varit en valuta…

Det är en mycket vanlig missuppfattning att romerska soldater betalades i salt (därav det engelska ordet ”salary”), men i själva verket betalades de i normala pengar. Missuppfattningen härstammar med största sannolikhet från att soldater skyddade vägar med salt som ledde till Rom (via Salarium). Romerska soldater var privatanställda, snarare än statligt anställda.

Var dyrare än kött…

I början av 1800-talet var salt fyra gånger så dyrt som nötkött.

Mer salt går till vägarna än till människan…

Bara cirka 6% av allt salt som utvinns används till maten världen över. Hela 17% används under vintern för att salta vägarna.

Rekommenterat intag är en tesked…

Det rekommenderade intaget av salt är dagligen cirka en tesked. Det här varierar givetvis efter din kroppsbyggnad och storlek. Dock är det svårt att kontrollera saltintaget, då det oftast inte nämns hur mycket salt mat och dryck innehåller i beteckningarna.

Salt dödar loppor och sniglar…

Visste du att salt dödar loppor, mördarsniglar med fler andra djur? Om du har barn som ofta tar hem löss är det en bra idé att strö salt på en matta och låta barnet gnida sitt huvud mot det. Sängkläder behöver du inte heller tvätta, låt bara salt ligga på dem i tolv timmar.

10 fakta du antagligen inte visste om hamburgare

10 fakta du antagligen inte visste om hamburgare

Hamburgare må vara en av de mest sålda färdiga maträtterna i världen, där bland annat McDonalds, Burger King och Max med flera figurerar som givna leverantörer. Men inget går väl hem mer än en hemmagjord hamburgare med grönsaker, mängdvis med ost och ett eget tillagat...

10 fakta du antagligen inte visste om korv

10 fakta du antagligen inte visste om korv

Korv avser vanligen en livsmedelsprodukt som innehåller kött och som tillverkas i avlång form. De finns i alla möjliga olika längder, tjocklekar och typer av kött. Korv fungerar alltid som huvudrätt, tilltugg eller smörgåspålägg, och kan vara såväl ett billigt...